Minimale leeftijd van kopen van sigaretten naar 12 jaar

De Tweede Kamer gaat binnenkort in overleg om de verkoop van tabak naar beneden te halen van 18 naar 12 jaar. Dit omdat er steeds meer volwassenen stoppen met roken en jeugdige mensen beginnen met roken.

“Wij merken dat stoppen met roken financieel niet goed is voor Nederland. Daarom willen we de leeftijd van verkoop van sigaretten naar beneden halen van 18 naar 12 jaar. Anders kunnen we de andere dingen niet bekostigen. Want de accijnzen en de BTW over de sigaretten is wel altijd een belangrijk inkomstenbron voor ons geweest”, aldus minister van financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA).

Daarnaast pleit Dijsselbloem ook voor om het roken weer in de horeca toe te laten. “In de meeste horeca-zaken verkopen ze tabak, dus dan is het eigenlijk wel hypocriet dat je dan niet in de betreffende zaak mag roken. Dat kun je beetje vergelijken met een frietje halen bij een frietkraam en dat dan niet binnen op mogen eten”, probeert Dijsselbloem zijn argument te bekrachtigen.

“Wij proberen dit voorstel op 1 juni 2017 in te laten gaan. Dan hebben we ook nog tijd om daarnaast andere dingen te bespreken die op die datum in kunnen gaan. Om het op nieuwjaarsdag in te laten gaan gaat sowieso niet lukken, dat is te kort dag”, aldus Dijsselbloem.

“Ik vind het niet normaal dat Dijsselbloem met dit voorstel komt. Waarom zou je iets wat slecht is voor het gezondheid promoten bij pubers? Zo gaat het volksgezondheid nog erger achteruit. Ik pleit in plaats van de leeftijd van het halen van tabak naar beneden te halen, om de uitkeringen naar beneden te halen. Daar kun je zoveel op besparen”, waren de woorden van minister van volksgezondheid, welzijn en sport Edith Schippers (VVD).14642683_1334916276520946_1647688722_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s